Agile, hype of hulp?

Agile, het lijkt wel het toverwoord van de huidige tijd. De hype van dit moment, of toch iets ouds in een nieuw jasje? Agile betekent letterlijk vertaald wendbaar, behendig, lenig, vlug. En wie of welke organisatie wil dat nu niet zijn. Of sterker nog, zou dat moeten zijn om in de veranderende maatschappij mee te kunnen blijven komen. Zoals Darwin al zei: “It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.”

In de wereld van de softwareontwikkeling kreeg het woord agile jaren geleden een extra betekenis, een methode om in kleinere stappen naar deelresultaten te werken. Daardoor zijn tussentijdse bijstellingen mogelijk en wordt voorkomen dat een uitgebreid plan helemaal tot het einde wordt uitgevoerd en dat vervolgens een product wordt opgeleverd dat niet (meer) past bij de inmiddels veranderde wereld. Mooi verhaal, maar wat heeft dat te maken met coaching en persoonlijke ontwikkeling? Volgens mij alles. Het lijkt, met een beetje fantasie, op oplossingsgerichte coaching. Je stelt een doel, hakt ook dat in stapjes, gaat dat verder uitwerken, uitproberen en wat werkt ontwikkel je verder, en wat niet werkt laat je weer los. Klinkt heel simpel, toch?

En terwijl ik zelf op oplossingsgerichte wijze mijn cliënten coach, heb ik onlangs ervaren dat ik daarin zelf ook nog veel kan leren. Met dank aan mijn man die als IT-er het agile werken goed kent en mij daarop wees. Zoals wel meer mensen hebben ook wij wel eens last van onze balans werk en privé. We besloten hier op agile-wijze aan te gaan werken. Niet blijven stilstaan bij hoe druk we het hebben, hoe moeilijk het is om tijd en ruimte te maken voor ons samen, maar met kleine stapjes beginnen en blij kunnen zijn. Geen plannen maken voor de hele toekomst, maar gewoon voor een paar weken. Een lief kaartje, spontaan even buiten de deur eten, samen klussen in de tuin, ieder week iets. En het werkt!

Maar agile werken blijkt ook op andere vlakken zijn voordelen te hebben voor mensen met een perfectionistische inslag als ik. Een mooi voorbeeld is de live-gang van mijn website. Deze staat al zeker een half jaar in concept klaar, maar ja, het was nog net niet helemaal wat het moest zijn. Dus afgelopen week op de agile manier besloten het zover te maken dat het ‘goed genoeg’ is. En wat voelt het goed om dan eindelijk de hele wereld te kunnen laten weten dat het voor elkaar is. En dan al die mooie reacties! Wat ben ik blij dat ik onder het mom van agile werken in staat was om mijn perfectionistische ik even een toontje lager te laten zingen!

Of je het nu agile of oplossingsgericht noemt, of nog vele andere vergelijkbare termen, het bevestigt voor mij maar weer eens dat een kleiner doel stellen en dat behalen, toch vele malen meer energie geeft dan een groot doel stellen en dat niet halen. Want zeg nu zelf, voor een perfectionist is het doel toch eigenlijk nooit écht gehaald, er is altijd ruimte voor verbetering.

Dus, agile een hype? Ja misschien, maar voor mij vooral ook hulp!